Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rodina Jana Máši

Zdeňka Mášová, roz. Pitterová, manželka Jana Máši

m_215.jpg   m_216.jpg

Zdeňka, Johana, Marie Pitterová se narodila 26.9.1874 v Kostelci nad Černými Lesy (tehdy v Černém Kostelci) do rodiny kupce, majitele parního mlýna a celé řady polností Ferdinanda Pittera. Měla staršího bratra Richarda a mladší sourozence Jaroslava a Marii.

m_217.jpg

Ferdinand Pitter se narodil 19.1.1844 v Kabátech č.25 do rodiny mlynářského mistra Josefa Pittra, jeho otec Jan, tedy Ferdinandův děda byl rovněž mlynářským mistrem a bydlel v Kabátech č. 25. Josef se ale později přestěhoval do Kostelce nad Černými Lesy č. 110 a byl krupařem. (Dnes v Kabátech již žádný mlýn nestojí, jen se tu setkáváme s místním názvem Podhrázský mlýn, dům Kabáty 25 existuje). Otec Zdeňky Ferdinand Pitter, který po svém otci zdědil dům a polnosti v Kostelci nad Černými Lesy, žil s rodinou v Jihlavě, u potoka na ul. Plovárenské č. 28 (dnes Křižíkova). Tento dům dnes již neexistuje. Kromě toho byl v Jihlavě majitelem mlýna, pravděpodobně 1/3, (někde se uvádí, že parního) na ul. U Dlouhé stěny č. 157 a majitel k tomu náležejících polí. Jednalo se o starý mlýn, který stál výš proti proudu na druhé straně potoka. Po smrti Ferdinanda Pittra zdědil 1/3 mlýna syn Richard, který ji pravděpodobně prodal. (Ve 20. létech 20. století byl mlýn přestavěn na tkalcovnu, později pletárnu a nakonec se tam do roku 2006 vyráběly piána. Dnes je na jeho místě postaven bytový komplex, místo je známé pod názvem „klavírka“.

m_218.jpg

m_219.jpg           m_220.jpg

                                 Mlýn po přestavbě před zbouráním                                  Na druhé straně potoka jsou ještě dnes vidět základy domu Pitterových

Když Ferdinand Pittr náhle zemřel na mozkovou mrtvici v roce 1892 ve věku 48 let, bylo Zdeňce 18 let. Podle tehdejších zákonů nebyla ještě plnoletá, proto se Zdenčina matka Marie stala její „mateřskou poručnicí“. Závěť po Ferdinandu Pittrovi se nazachovala, ale z dokladů, které jsou k dispozici je zřejmé, že Zdeňka zdědila po smrti svého otce 2.250 zlatých. Z toho ale připadla 1/5 matce k doživotnímu užívání. V roce 1901 vznikl kolem dědictví soudní spor, který byl dořešen až po smrti matky. Z neúplných dokladů vyplývá, že stížnost podala matka Marie Pitterová. Mohlo se jednat buď o problém s čerpáním finančních částek a nebo jen o snahu dát do pořádku váznoucí zástavní právo vyplývající ze závěti. V této době totiž Richard Pitter již není vlastníkem 1/3 mlýna, ale nějaký Moric Humburger.

                  

m_228.jpg

Jan Máša s dětmi Libuší a Přemyslem

m_229.jpg    m_230.jpg

Libuše Jelínková, roz. Mášová

m_231.jpg

Libuše a Přemysl Mášovi

O rodinném životě Zdeňky a Jana nic nevíme. Nemáme ani fotografie. Jen si můžeme domýšlet, že Zdeňka byla neobyčejně tolerantní manželkou. Vždyť manžel byl pořád na cestách a těch mimopracovních aktivit! A peněz také moc neměla. Vždyť Přemyslovi nemohla ani koupit klobouk a kravaty, když potřeboval. Jako perličku uvádím znění dopisu Jana Máši synovi Přemyslovi z doby, kdy začal studovat na vysoké škole. Dopis je datován  24.3.1914. Přemysl pravděpodobně nevyšel s penězi, které dostával, ale chtěl si koupit klobouk a kravaty. Takže se obrátil na maminku. Tatínek Jan Máša se do toho vložil a píše mu, že maminka asi nebude mít na to dost peněz, proto mu posílá on 20 Kč, které má Přemysl pak vyúčtovat. Přitom mu hovoří do duše, že se má vyvarovat jakéhokoli dluhu, že peníze se těžce vydělávají, že přece nemá žádné starosti o živobytí, tak se má pilně učit, neodkládat zkoušky a snažit se vyniknout. Čím víc toho bude umět, tím bude mít lepší start do života. A má se učit německy a francouzsky, jejich znalost mu otevře cestu do života. 

m_232.jpg

Tento doklad svědčí o tom, že i Zdeňka byla vlastenkou. V roce 1923 věnovala do sbírky na národní zlatý poklad jeden stříbrný náramek a přívěsek a 2 zlaté řetízky.  Lidé byli tehdy nadšení z toho, že po 400-leté nadvládě Habsburků vznikl svobodný, samostatný Československý stát a národní zlatý poklad byl pro ně symbolem solventnosti a solidnosti země, a proto každý přispíval, podle svých možností. 

m_233.jpg

Vyčíslení důchodu po manželovi

A nyní několik kondolencí, které Zdeňka obdržela po smrti svého manžela:

m_234.jpg                             m_235.jpg

m_236.jpg          m_237.jpg

Závěť Zdeňky Mášové:

m_238.jpg    m_239.jpg

Zdeňka Mášová zemřela 3 roky po smrti svého manžela dne 5.4.1936 ve věku 61 roků na selhání ledvin. Popel nemohl být uložen do společného hrobu s manželem na brněnském Ústředním hřbitově, neboť ten byl pochován na čestném místě. Proto odpočívá kousek od něj, v hrobě Jelínkových (v hrobě své dcery Libuše), náhrobní pomník ji pořídil syn Přemysl.

m_240.jpg   m_241.jpg